Arena Pro
Nainen tekee muistiinpanoja muistikirjaan metsässä.

Kuva: Adobe Stock

Train the Trainer -verkostotyö ja kestävän matkailun integrointi koulutukseen

Liiketoiminta ja talous Ympäristö ja kestävyys

Matkailukouluttajien verkosto jalkauttaa kestävyyden työkaluja oppilaitosten käyttöön. Verkostotyöllä, jota nyt pyritään aktivoimaan, varmistetaan kestävää tulevaisuutta Suomen matkailulle.

Kestävä kehitys on osana matkailun nykypäivää ja tulevaisuutta, mutta sen rakentaminen ei onnistu yksilöltä, vaan siihen tarvitaan meidän kaikkien panostus ja yhteisymmärrys. Siihen tarvitaan siis verkostotyötä. Train the Trainer -verkosto on Visit Finlandin konsepti, jonka tarkoituksena on jalkauttaa Sustainable Travel Finland -ohjelman sisältöjä matkailualan oppilaitosten käyttöön. Tässä artikkelissa esitellään verkoston merkitys, käytettävät työkalut ja kehityssuunnat.

Train the Trainer -verkoston merkitys kestävyyden edistämiseksi

Sustainable Travel Finland (STF) -ohjelma on kehitetty auttamaan matkailualan yrityksiä ja matkailualueita toimimaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Ohjelma tarjoaa työkalupakin, joka tukee kestävien toimintatapojen juurruttamista yritysten ja alueiden päivittäiseen toimintaan. (Visit Finland, n.d.) Kun yritys tai alue täyttää ohjelman kriteerit, sille myönnetään Sustainable Travel Finland -merkki. Tämä merkki tuo mukanaan jatkuvan kehittämisen mallin, ajankohtaista tietoa matkailun kestävyyteen sekä markkinointitukea ja näkyvyyttä Visit Finlandin kanavissa.

Kestävä kehitys kuuluu tulevaisuuden suurimpiin haasteisiin ja vaatii jokaiselta taitoja sekä työssä että arjessa (Opetushallitus, 2019). Kestävän kehityksen huomioiminen on ratkaisevaa matkailualan kasvun ja kilpailukyvyn ylläpitämiseksi, sillä matkailun tulee edistää taloudellista, sosiaalista, kulttuurista ja ympäristöllistä hyvinvointia, tarjoten samalla matkailijoille positiivisia kokemuksia ja vastinetta rahoilleen (Finnish Consulting Group, 2018, 1). Samalla tiedetään, ettei yrityksissä nykyään ole riittävästi kestävyysosaamista (Vartiainen, 2022, 60). Ennen Sustainable Travel Finland -ohjelman perustamista selvitettiin, että 94 prosenttia matkailuyrityksistä, joilla on jonkinlainen sertifiointi, ja 84 prosenttia niistä, joilla ei vielä ollut sertifiointia, kannatti sellaisen sateenvarjomerkin luomista, joka kokoaisi olemassa olevat sertifikaatit (Finnish Consulting Group, 2018, 31). Visit Finland raportoi, että vuoden 2023 loppuun mennessä STF-ohjelmaan oli liittynyt 1180 yritystä, mutta vain 387 yritystä on saanut STF-merkin (Visit Finland, 2024, 25). Ohjelmassa on merkittävä määrä osallistujia, jotka eivät ole vielä saavuttaneet kestävyysmerkkiä, vaikka edellisvuoteen verrattuna on kasvua. Vuonna vastaavat luvut vuonna 2022 ovat olleet 842 ja 219 (Visit Finland, 2024, 26). Matkailutoimijat siis usein tarvitsevat apua, jotta ne etenisivät STF-ohjelmassa.

Halmisen ja Garcia-Rosellin (2022) mukaan useat tutkimukset ovat osoittaneet, että pienet matkailuyritykset voivat kokea kestävän kehityksen sertifiointiprosessit tylsiksi, vaativiksi, aikaa vieviksi ja vähäprioriteettisiksi, koska ne voivat tuoda epävarmoja hyötyjä yrityksen päivittäiseen liiketoimintaan. Laatumerkin saavuttamiseksi yrityksiltä edellytetään konkreettisia toimenpiteitä, niiden toteuttamista ja tarkkaa raportointia. Monille pienille yrityksille tämä voi olla haastavaa resurssipulan tai ajan puutteen vuoksi. STF-ohjelman integroinnilla matkailukoulutukseen, yritykset voisivat saada apukäsiä opiskelijatyönä, esimerkiksi harjoittelun tai projektoinnin myötä. Kestävään matkailuun liittyvät toimet voivat vaatia teknistä osaamista, jota kaikilla yrityksillä ei ole. Opiskelijat ja juuri valmistuneet ammattilaiset voisivat yhdistää kestävyyteen liittyvät ja tekniset taitonsa liiketoiminnan edistämisen kannalta. Jos yrittäjä epäröi, kannattaako asettaa kestävyys prioriteetikseen, investoida hintavaan sertifiointiin ja sitoutua kestävään kehityksen pitkäjänteisesti, hän saisi hyötyä sparrauksesta asiantuntijan kanssa. Tämän kaltainen asiantuntija voisi olla kouluttaja tai kehittäjä, jolla oppilaitoksen asemansa myötä on laaja kuva toimialasta. Tosiaan syitä, miksi niin suuri osa STF-polulla olevista yrityksistä ei etene, ei täysin tunneta. Merkittävä tapa edistää STF-ohjelmaa on myös se, että Train the Trainer -verkosto toimii matkailukoulutusalan ammattilaisten foorumina, jossa he kohtaavat toisiaan, keskustelevat, kenties löytävät ongelmakohtia STF-prosessista ja ratkaisuja niihin.

Train the Trainer -verkosto kokoaa matkailualan kouluttajat ja valmentajat valtakunnallisesti ja sen avulla Visit Finland tarjoaa heille työkaluja ja ajankohtaista tietoa STF-ohjelmasta. Verkosto tukee heitä kestävyystiedon välittämisessä opiskelijoilleen ja valmennettavilleen. Pitkällä aikavälillä tavoite on, että valmistuvat opiskelijat ovat STF-ohjelman asiantuntijoita. Sen myötä matkailualan organisaatiot ovat valmiimpia tarttumaan kestävän kehityksen haasteisiin, STF-kehityspolusta tulee sujuvampi ja on olemassa enemmän matkailun kestävän kehityksen asiantuntijoita, jotka tukevat ja neuvovat matkailuorganisaatioita.

Sustainable Travel Finland -ohjelman työkaluja kouluttajien käyttöön

Train the Trainer -verkostossa toimivat oppilaitosten edustajat voivat vapaasti hyödyntää Sustainable Travel Finland ohjelman työkaluja, kuten STF Hub -oppilaitosdemoa ja kestävän matkailun e-opasta (Matkailun kehittämiskeskus, 2024). Tätä varten on erillinen STF Hub EDU -alusta (stfhub-edu.visitfinland.com), johon kouluttaja pääsee rekisteröitymään Business Finland -tunnuksensa ja taustaorganisaationsa y-tunnuksen yhdistelmällä, jonka jälkeen hän tulee hyväksytyksi organisaatioprofiiliin toisen, jo aktiivisen jäsenen toimesta. On huomioitavaa, että opiskelijoita ei päästetä alustalle, vaan sillä asioivat ainoastaan kouluttajat, jotka valitsevat relevantit materiaalit ja osiot ja esittävät ne valitsemallaan tavalla opiskelijoilleen.

STF-ohjelman työkaluja, ml. kouluttajille tarkoitettuja työkaluja kehitetään jatkuvasti ja asteittain saadaan merkittäviä parannuksia. Työkaluihin kuuluu erilaiset ohjeet, laskurit ja toimenpiteiden polku. Hyvä uutinen on, että nykyään kaikki STF-ohjelman liittyvät materiaalit on saatu saman katon alle: varsinaiselle STF Hub -alustalle ja vastaavasti STF Hub EDU -demoalustalle, kun aiemmin esimerkiksi Hiilikuri-osio on ollut eri alustalla. Toistaiseksi alustan materiaalit ovat saatavilla vain suomeksi, mutta Visit Finland aikoo lisätä englanninkieliset materiaalit jo tämän vuoden aikana, koska tiedetään, että Suomessa ja varsinkin Lapissa on myös lukuisia matkailutoimijoita, jotka eivät ole suomen kielen puhujia.

Train the Trainer -verkoston kehitys ja lähitulevaisuuden kehityssuunnat

Verkostomaisessa toiminnassa tieto ei saisi kulkea vain yhteen suuntaan, Visit Finlandin asiantuntijoilta kouluttajille päin. Train the Trainer -verkoston konseptin mukaan jäsenet tukisivat toisiaan, jakaisivat hyviä käytänteitä sekä antaisivat palautetta ja ehdotuksia STF-ohjelman toimivuudesta. Tätä varten verkosto tarvitsee aktivointia.

Tänä vuonna valtakunnallinen Rural Finland Tourism Hub -hanke on ottanut vetovastuun Train the Trainer -verkoston aktivoinnista. Tämä aktivointivaihe, joka toteutetaan yhteistyössä Visit Finlandin kanssa, jatkuu aina hankkeen toteutusvaiheen loppuun saakka vuonna 2026. (Matkailun kehittämiskeskus, 2024.) Aiemmin koordinointivastuu oli Haaga-Helia ammattikorkeakoululla (Haaga-Helia, 2021), jonka ansiosta verkostoon on saatu hyvä jäsenyyspohja. Visit Finlandissa nähdään, että yhteistyössä on voimaa, varsinkin nykyisten rajallisten resurssien valossa (Stenroos, 2024) ja huomioon ottaen, että oppilaitokset ovat hyvin verkostoituneet (Matkailun kehittämiskeskus, 2024).

Aiheen ajankohtaisuudesta ja kohderyhmän kiinnostuksesta kertoo se, että verkoston STF-verkkoklinikoihin 16.8. ja 19.8.2024 osallistui yhteensä yli sataa kouluttajaa ja oppilaitosten edustajaa. Tämä on kuitenkin vasta verkostotyön alku, eikä sen loppu. Lisää verkostolle tarkoitettuja koulutuksia ja perehdytyksiä STF-työkaluihin suunnitellaan toteutettaviksi jo tänä vuonna. Vuonna 2025 toteutetaan kartoitus siitä, missä määrin STF-ohjelma on jo otettu käyttöön ja integroitu matkailualan koulutukseen. Lisäksi suunnitellaan verkoston vuorovaikutuksen lisääviä kampanjoita.

Rural Finland Tourism Hub: Maaseutumatkailun osaamisverkosto

Valtakunnallinen Rural Finland Tourism Hub -hanke tukee kehittäjien verkostoitumista, tiedon jakamista ja uusien kehittämistoimenpiteiden syntymistä. Hanke on rahoitettu Euroopan maaseuturahastosta 2023–2027. Hankkeen päätoteuttajana on Satakunnan ammattikorkeakoulu ja osatoteuttajina toimivat Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry.

Lue lisää