Jamk Arena
Jamk Arena kokoaa Jyväskylän ammattikorkeakoulun julkaisut ja asiantuntijoiden osaamisen yleistajuisina artikkeleina Jamk Arena Publicissa ja ammatillisina artikkeleina Jamk Arena Prossa. Antoisia lukuhetkiä!
Arena Pro

-
Opetussuunnitelmien kehittäminen on yksi oppilaitosten tärkeimmistä prosesseista. Kokeilimme tekoälyä opetussuunnitelmaprosessin eri vaiheisiin tavoitteena tehostaa prosessia ja parantaa opetussuunnitelmien laatua.
-
Millainen merkitys mentoroinnilla on työyhteisössä? Jyväskylän ammattikorkeakoulun näkökulmasta tätä pohtivat Ari Hyyryläinen ja Annukka Akselin. Jamkissa halutaan luoda uudenlaista kyläilykulttuuria, jakaa…
-
Erityistä tukea tarvitsevien määrä on ammatillisessa koulutuksessa kasvanut viime vuosina. Erilaiset lainsäädännön muutokset, viimeisimpänä oppivelvollisuuden laajentaminen, on osaltaan lisännyt tuen tarvetta.
Hae Arenasta

Arena Pro
Sairaanhoitajat tarvitsevat tekoälyn lukutaitoa – nyt
Generatiivisen tekoälyn nopean kehittymisen myötä sen mahdollisuudet terveydenhuollossa ovat nousseet niin Suomessa kuin maailmallakin kasvavan kiinnostuksen kohteeksi.

Arena Podcast
Vastuullisuutta ja TyhyTekoja – Tekoäly ja teknologia matkailuyrittäjän työhyvinvointia tukemassa
Voiko tekoäly tukea matkailuyrittäjän arkea ja samalla vahvistaa vastuullisuutta? Teknologian avulla rakennetaan innovatiivisia ratkaisuja. TyhyTeko-podcastin toisessa jaksossa keskustellaan siitä, miten teknologia voi keventää työkuormaa, lisätä hyvinvointia ja tukea kestävää liiketoimintaa – kuitenkaan inhimillisyyttä unohtamatta.

Arena Public
Avoin tiede ja tutkimus tukee tutkimusturvallisuutta
Uudessa avoimen tieteen ja tutkimuksen julistuksessa vastuullisuus on avoimuuden vision keskeinen osa. Tutkimusturvallisuus huomioidaan, mutta sitä ei alleviivata. Avoimuus ja tutkimusturvallisuus liittyvät kuitenkin läheisesti toisiinsa.

Arena Pro
Kuka on maaseutumatkailun kehittäjä – ja miksi sillä on väliä?
Maaseutumatkailun kehittäjistä tiedetään yllättävän vähän. Valtakunnallisen Rural Finland Tourism Hub -hankkeen selvitys korostaa, että kehittämistyö ei voi nojata vain näiden toimijoiden nykyiseen osaamiseen, vaan heitä tulee tukea aktiivisesti niin ammatillisesti kuin toimintaympäristön tasolla. Tulokset kannustavat luomaan kohdennettuja toimenpiteitä, jotka vahvistavat kehittäjien roolia ja edellytyksiä.

Arena Podcast
Työhyvinvoinnin uudet tuulet – TyhyTekoja ja Teknologiaa MaRaTa-alalle
Miten teknologia voi tukea työhyvinvointia matkailu- ja ravitsemis- ja talousalalla? Ensimmäinen TyhyTeko-podcastin jakso avaa keskustelua tekoälyn ja robotiikan hyödyntämisestä marata-alalla.

Arena Pro
Luontolatauksen jäljillä: työstä palautumisen tukeminen luonnon avulla
Luonto auttaa latautumaan. Tässä artikkelissa pohdimme, miten luonnossa latautumista voi tuoda osaksi organisaation palautumisen keinoja.

Arena Podcast
Konsultatiivinen työskentely moniammatillisen yhteistyön tukena
Podcastissa keskustellaan konsultatiivisesta työskentelyotteesta moniammatillisessa työssä ammatillisessa koulutuksessa. Oppimisen tuen lakimuutoksen myötä konsultatiivinen rooli vahvistuu esimerkiksi erityisopettajan tehtävässä.

Arena Public
Kohti kestävämpää tuotekehitystä – vastuullisesti ideasta prototyypiksi
Prototypointi tukee kestävää kehitystä, kun tarvittavat valinnat tehdään tietoisesti. Ekologisuus ja vastuullisuus tulee ottaa huomioon jo prototyyppien suunnitteluvaiheessa.

Arena Podcast
Koulutuksen innovaatioita ja oppijalähtoistä pedagogiikkaa
Future Factoryn opintojaksoilla opiskelijat työskentelevät moniammatillisissa tiimeissä työelämän toimeksiantojen parissa ja harjoittelevat työelämätaitoja. Podcastissa keskustellaan oppijalähtöisestä ja valmentavasta pedagogiikasta.

Arena Pro
Jatkuvan kehittämisen menetelmillä kohti tavoiteaikaisia tutkintoja
Jamkin teknologiayksikössä sovellettiin systemaattisia ongelmanratkaisumenetelmiä, joilla tunnistetaan ja poistetaan koulutuksen pullonkauloja. Tavoitteena oli parantaa koulutuksen laatua, läpäisyä ja saantoa. Yhteistyön ja jatkuvan kehittämisen menetelmillä saatiin aikaan parannuksia koulutuksen suunnitteluun, toteutukseen ja seurantaan, ja työn tuloksena luotua mallia voidaan hyödyntää koulutuksen prosesseissa laajemminkin.