Olisiko sinulla käyttöä henkilökohtaiselle tekoälyavustajalle, joka pystyisi vastaamaan kysymyksiin, jotka perustuvat omaan dataasi? Mietipä sitä, jos voisit syöttää tekoälymallille PDF-dokumentteja, ja pienen harjoituksen jälkeen se vastaisi sujuvasti mihin tahansa kysymyksiin, jotka liittyvät kyseisiin dokumentteihin, ja kertoisi vielä, mistä dokumentista ja miltä riviltä vastaus löytyi. Tällaisia sovelluksia pääsimme toteuttamaan AWS GenerativeAI Immersion Day -tapahtumassa 2.10.2023 Helsingissä.
Monille on varmasti tullut tutuksi ChatGPT, joka on yleisin esimerkki suurten kielimallien hyödyntämisestä. Sen lisäksi on olemassa satoja muita tekoälymalleja, jotka pystyvät vastaavantyyppisiin suorituksiin. Malleilla voidaan tuottaa tekstin lisäksi myös kuvaa, ääntä, tai videota.
Perehdyimme suurten kielimallien hyödyntämiseen sekä hienosäätöön ja uudelleenkouluttamiseen omalla datalla. Päivän aikana tutustuimme suurten kielimallien hyödyntämiseen tietoturvallisesti, sillä AWS takaa, että palveluiden käyttäjän oma data säilyy vain omassa käytössä. Käytimme avoimen lähdekoodin mallia, jota opetimme omalla datalla, ja malli osasi vastata hienosti omaan dataan liittyviin kysymyksiin. Mielenkiintoista oli myös AWS:n palveluiden kyky lukea dataa dokumenteista. Latasimme palveluun neljä dokumenttia, ja palvelu osasi vastata kysymyksiin sekä palautti lisäksi lähdeviittauksen siihen dokumenttiin, mistä kyseinen tieto löytyi.
Tulevaisuudessa generatiivisen tekoälyn vaikutusten yhteiskuntaan ennustetaan olevan saman tyyppiset kuin teollisella vallankumouksella.
Koulutustilaisuudessa opimme myös monia uusia käsitteitä, jotka liittyvät generatiiviseen tekoälyyn ja suuriin kielimalleihin. Aiomme soveltaa näitä asioita tietojenkäsittelyn opetuksessa. Kursseillamme tullaan hienosäätämään ja kouluttamaan AWS:n tarjoamia ja avoimen lähdekoodin tekoälymalleja. Generatiivinen tekoäly mahdollistaa liiketoiminnan kehittämisen useilla eri aloilla, ja se on jo tällä hetkellä tärkeä osa monen asiatuntijan työkalupakkia. Tulevaisuudessa generatiivisen tekoälyn vaikutusten yhteiskuntaan ennustetaan olevan saman tyyppiset kuin teollisella vallankumouksella.
Tekoälyn hyödyntämisestä arjessa ja liiketoiminnassa tulee usein ensimmäisenä mieleen asiakaskokemuksen parantaminen interaktiivisen virtuaalisen avustajan (chatbot) avulla. Tekoälyä hyödynnetäänkin jo puhelinpohjaisissa asiakaspalvelukeskuksissa, joissa esimerkiksi asiakkaan tunnetilaa voidaan analysoida tekoälyllä.
Työntekoa voidaan tehostaa keskustelupohjaisilla hauilla. Hakutuloksien perusteella voidaan esittää tarkentavia kysymyksiä. Myös yhteenvetojen laatiminen tekoälylle syötettyjen dokumenttien pohjalta on nopeaa ja helppoa. Ohjelmistokoodin generointi ja tilastodatan visualisointi ovat hyviä esimerkkejä tekoälyn hyödyntämisestä jokapäiväisessä työssä.
Sisällön tuottamisessa ja luomisessa tekoäly on oiva apuväline. Blogikirjoituksen runkojen laatiminen, median ja kuvien generointi tekstipohjaisten syötteiden avulla voi avata uusia näkökulmia luovaan työhön. Myös suunnittelussa ja mallintamisessa voidaan käyttää tekoälyä apuna tarjoamaan ajatuksia ja ideoita.
Liiketoiminnan kehittämisessä tekoälyä voidaan hyödyntää myös esimerkiksi dokumenttien prosessoinnissa ja käännöksissä. Tekstien kääntäminen on helppoa, joskin lopputulokset kannattaa tarkistaa käännösten osalta. Tekoäly voi myös avustaa liiketoimintaprosessien läpiviennissä, ja tarkastaa esimerkiksi dokumentteja tai asiakirjoja mahdollisten virheiden tai laadun osalta. Tekoälyä hyödynnetään myös tehokkaasti erilaisten it-ympäristöjen analysoinnissa tietoturvan osalta, ja esimerkiksi pilvipalveluiden kustannusten analyysissä. Mahdollisesti väärät tietoturva-asetukset voidaan nostaa esiin, ja kustannusanalyysien osalta voidaan selvittää, onko esimerkiksi pilvipalveluympäristöissä käytössä oleva kapasiteetti yli- tai aliallokoitua.
Yhteenvetona voisi todeta, että elämme erittäin mielenkiintoisia aikoja, ja tekoälyyn liittyvät palvelut kehittyvät huimaa vauhtia. Tekoälyn hyödyntämisen tulisi sisältyä jollain tavalla kaikkien alojen opetussuunnitelmiin, ja tekoälyyn liittyvien sovellusten kehittämisen tulisi sisältyä tietojenkäsittelyn ja tietotekniikan opetussuunnitelmiin.
Lue lisää Amazon Bedrock palvelusta ja avoimen lähdekoodin ilmaisista tekoälymalleista: