Metsästysmatkailulla on potentiaalia kehittyä merkittäväksi tulonlähteeksi niin matkailuyrityksille, metsästysseuroille kuin maanomistajillekin. Erityisesti elämyksellisten ja luonnonläheisten matkakokemusten kysyntä on ollut nousussa, ja metsästysmatkailu tarjoaa täydellisen vastauksen tähän trendiin. Nykyään yhä useammat ihmiset etsivät elämyksiä, jotka yhdistävät luonnossa liikkumisen ja fyysisen aktiviteetin.
Metsästysmatkailu voi auttaa myös pidentämään matkailuyritysten sesonkia ympärivuotiseksi esimerkiksi alueilla, joissa matkailun pääsesonki on kesä. Koska metsästysmatkailu on työvoimavaltaista ja edellyttää paikallistuntemusta riistakannoista ja metsästysmahdollisuuksista, se voi olla houkutteleva matkailumuoto erityisesti syrjäisen maaseudun elinkeinojen kehittämisen kannalta (Kálábova, 2023).
Metsästysmatkailu tarjoaa kokemuksia, joissa yhdistyvät luonto, kulttuuri ja seikkailu. Tämä sopii hyvin nykyisiin matkailutrendeihin, joissa kestävyys ja luonnonläheisyys ovat keskeisiä. Tämä luo erinomaisen perustan metsästysmatkailun kehittämiselle, mutta samalla korostaa tarvetta huolelliseen suunnitteluun ja vastuullisuuteen.
Vastuullisuus, kestävyys ja eettisyys metsästysmatkailussa
Vastuullinen metsästysmatkailu perustuu eettisiin ja kestäviin käytäntöihin, jotka varmistavat, että toiminta on ympäristön, eläinten ja paikallisten yhteisöjen kannalta kestävää. Metsästysmatkailun eettisyys liittyy erityisesti tapaan, jolla metsästys toteutetaan. Riistan houkuttelu ylisuurten ruokintojen avulla tai liian suurten kaatomäärien tavoittelu asiakkaiden miellyttämiseksi voi synnyttää kielteisiä mielikuvia. Näiden toimien välttäminen on kriittistä, jotta metsästysmatkailu säilyttää hyväksyttävyyden sekä kotimaassa että kansainvälisesti.
Koska Suomessa metsästysmatkailun liiketoimintamallit eivät ole vielä vakiintuneet vastuullisuuden, kestävyyden ja eettisten periaatteiden mukaisesti, on olemassa riski, että ala kehittyy epätoivottuun suuntaan. Tämä voi johtaa koko alan maineen ja hyväksyttävyyden heikentymiseen. Siksi on tärkeää, että metsästysmatkailu rakennetaan alusta alkaen kestävälle ja eettiselle pohjalle. Vastuullinen metsästysmatkailu ei ainoastaan tue luonnon ja paikallisten yhteisöjen hyvinvointia, vaan se toimii myös tehokkaana kilpailukeinona liiketoiminnassa. Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Suomen riistakeskuksen käynnissä olevassa hankkeessa määritelläänkin juuri metsästysmatkailun kannattavuuden, kestävyyden ja eettisyyden pelisäännöt, joista suomalainen metsästysmatkailu saa kilpailuetua kotimaisilla ja kansainvälisillä markkinoilla.
Riistan taloudellinen arvo ja monikäyttö
Sorkkaeläinkantojen taloudellinen arvo tulee esille vasta, kun osa siitä ohjataan kestävällä ja läpinäkyvällä tavalla metsästysseurojen ja maanomistajien hyväksi. Maanomistajat ovat valmiimpia hyväksymään elinvoimaisiakin riistakantoja, jos niiden tuottama hyöty on konkreettinen ja riittävä. Jos riistasta saatu tulo ylittää niiden aiheuttamat kustannukset, voidaan puhua metsien monikäytöstä saatavasta taloudellisesta hyödystä. Syntyvän taloudellisen hyödyn jakautumisen tulee olla tasapuolista niin maanomistajien, metsästysseurojen kuin palveluntuottajien välillä.
Yhteistyö menestyksen avaimena
Menestyvä metsästysmatkailu edellyttää tiivistä yhteistyötä eri toimijoiden välillä. Metsästysseurat, maanomistajat ja palveluntuottajat voivat yhdessä varmistaa, että kaikki osapuolet hyötyvät tasapuolisesti, ja välttää epätasaisesta hyötyjen jakautumisesta syntyvät ongelmat. Tämä ei ainoastaan edistä taloudellista kasvua, vaan myös parantaa metsästyksen ja metsästysmatkailun yleistä hyväksyttävyyttä.
Metsästysmatkailun kehittäminen kannattavasti ja vastuullisesti tarjoaa erinomaisia mahdollisuuksia uusille liiketoimintamalleille. Yhteistyö ja sitoutuminen yhteisiin tavoitteisiin ovat avainasemassa tämän potentiaalin täysimääräisessä hyödyntämisessä.
Metsästysmatkailun edellytykset – ideasta kannattavaksi ja vastuulliseksi liiketoiminnaksi
Jyväskylän ammattikorkeakoulun (Jamk) liiketoimintayksikkö toteuttaa yhteistyössä Suomen riistakeskuksen kanssa maa- ja metsätalousministeriön rahoittaman hankkeen ”Metsästysmatkailun edellytykset – ideasta kannattavaksi ja vastuulliseksi liiketoiminnaksi”. Noin kaksi vuotta kestävässä hankkeessa (1.3.2024-30.4.2026) määritellään selkeät kannattavuuden, kestävyyden ja eettisyyden pelisäännöt, jotka toimivat kilpailuetuna sekä kotimaisilla että kansainvälisillä markkinoilla.
Hankkeessa pyritään lisäksi hankkimaan syvällistä tietoa siitä, mitä nykyiset ja potentiaaliset asiakkaat odottavat, arvostavat ja tarvitsevat metsästysmatkailulta. Tämä tieto auttaa ymmärtämään asiakkaiden motiiveja, käyttäytymistä ja odotuksia, mikä puolestaan tukee sellaisten palveluiden ja tuotteiden kehittämistä, jotka vastaavat paremmin asiakkaiden toiveisiin ja tarpeisiin.