Arena Pro
Piirroskuva, jossa kolme ihmishahmoa spagettikulhon ympärillä. Kaikilla kädessään haarukka, yhdellä toisessa kädessä syttynyt hehkulamppu.

Kuva: Iina Kolari

Vertaisoppiminen yrittäjien apuna muutoksessa

Liiketoiminta ja talous

Jatkuviin muutoksiin mukautumisessa korostuu verkostoissa toimiminen ja uuden oppiminen. Eteen tulevia haasteita voi ratkoa yhdessä vertaisten kanssa ja toinen toisiltaan oppimalla.

Yritykset toimivat ajassa, jossa nopeat muutokset ja uudet vaatimukset edellyttävät jatkuvaa oppimista ja ketteryyttä. Kohdattavat ilmiöt ovat vieläpä laajoja kokonaisuuksia, kuten vihreä siirtymä tai digitaalinen transformaatio. Niiden mukanaan tuomat kysymykset muistuttavat sotkuista spagettia, ja niiden selvittämiseen kukaan meistä ei pysty yksin.

Osaamisen päivittäminen yrityksissä on haaste jo siksi, että Suomessa yli 90 prosenttia yrityksistä on alle yhdeksän työntekijän mikroyrityksiä, ja suurin osa näistäkin on yksinyrittäjiä (Yrittäjyys Suomessa). Osaajien hankkiminen yrityksen ulkopuolelta ei aina ole mahdollista eikä mielekästä. Yritykset suosivatkin mieluiten olemassa olevan henkilöstön osaamisen kehittämistä varmistaakseen kilpailukykynsä (Pk-yritysbarometrin kevät 2023).

Valtaosa oppimisesta tapahtuu arjen työtä tekemällä. Arviolta viidennes osaamisen kehittymisestä tapahtuu vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa. Vertaisoppiminen on osaamisen päivittämisen tapa, joka tunnistetaan osaksi oppimisen ekosysteemiä (Arola ym. 2022). Vertaisoppimisen merkitys kasvaa jatkuvasti, koska työskentely verkostoissa ja projekteissa yhdessä muiden kanssa yleistyy. Viime vuosina on havahduttu yhteisöllisyyden merkitykselle oppimisessa. Ympärillä olevat ihmiset ja vuorovaikutus vaikuttavat myönteisesti oppimiseen. Yrittäjät kokevat, että vertaisen kanssa uuden omaksuminen ja vertaiselta oppiminen ovat hedelmällisiä ja ketteriä keinoja ottaa uutta asiaa ja taitoja haltuun. Vain pieni osa, arviolta 10 prosenttia työssäoppimisesta tapahtuu järjestetyissä koulutuksissa tai kursseilla. (Kupias, Peltola 23, 2019) Osaamisen kehittämisessä koulutukset ovat edelleen tärkeitä. Kuitenkin elinkeinoelämää muokkaavien muutosten nopeus ja laajuus vaativat ketteriä keinoja, kuten vertaisoppimista

Vertaisoppimisessa on kyse luontaisesta ja vuorovaikutteisesta oppimisen mallista, jossa osapuolet oppivat toinen toisiltaan keskustelemalla. Yrittäjille sellaiset tilanteet, jossa ollaan yhdessä toisten yrittäjien kanssa, tarjoavat mahdollisuuden vertaisoppimiseen. Silloin voi jakaa tietoa, taitoja ja näkemyksiä samalla tasolla vertaisen kanssa, mikäli osapuolet osaavat nähdä tilanteessa tämän mahdollisuuden.

Vaikka vertaisoppiminen on luonteva tapa oppia, se edellyttää sitoutumista, luottamusta ja avoimuutta osallistujilta. On tärkeää tunnistaa, että kaikki eivät välttämättä hakeudu vertaisoppimisen tilanteisiin yhtä helposti, ja tämä voi liittyä ennakkoluuloihin tai vaikeuteen tunnistaa vertaisoppimisen hyötyjä. Kun yrittäjä toteuttaa vertaisoppimista tavoitteellisesti, hän vahvistaa oman osaamisen kehittymistä ja saa enemmän irti kohtaamisista toisten yrittäjien kanssa.

Vertaisoppiminen on verkostotyötä

Yrittäjien toisilta oppimisessa olennaisessa osassa on verkosto-osaaminen, eli kyky havaita oman verkoston hyödyt myös osaamisen kehittämisen näkökulmasta. On tärkeää huomata, että oppimista ei synny pelkästä vertaisuudesta tai ihmisten kohtaamisesta, eikä vertaiskontakti luo automaattisesti puitteita vertaisoppimiselle. Tehokkaaseen vertaisoppimiseen tarvitaan osapuolten jaetut tavoitteet, innostus osaamisen kehittämiseen ja halu yhteistyöhön.

Vertaisoppimisen perustana toimii jaettu tarkoitus. Ryhmässä tunnistetaan yhteinen tarve, aihe tai teema, josta halutaan oppia enemmän. Sellainen voi juontua esimerkiksi toimintaympäristön muutoksista tai asiakkaiden vaatimuksista. Tilanne synnyttää tarpeen yrittäjien keskinäiselle pohdinnalle muutoksiin vastaamista, mikä motivoi oppimaan ja kehittymään.

Yrittäjänä voi tietoisesti hakeutua tilanteisiin, joissa voi kohdata toisia yrittäjiä ja oppia erilaisista näkökulmista ajankohtaiseen aiheeseen. Vertaisoppiminen voi tapahtua erilaisissa tilaisuuksissa, kuten työpajoissa, seminaareissa ja verkostoitumistilaisuuksissa, joita järjestävät esimerkiksi yrittäjäjärjestöt, kunnat ja kehittämisprojektit. Nämä tilaisuudet tarjoavat mahdollisuuden kohtaamisiin erilaisten ihmisten kanssa ja voivat luoda hedelmällisiä verkostoja. Vertaisoppimisen paikkoja ovat myös suljetut keskusteluryhmät ja digitaaliset alustat, jotka mahdollistavat jatkumon kasvokkain tapahtuvalle oppimiselle.

Tehokkaaseen vertaisoppimiseen tarvitaan osapuolten jaetut tavoitteet, innostus osaamisen kehittämiseen ja halu yhteistyöhön.

Vertaisoppiminen edellyttää vastuun ottamista omasta oppimisesta, vaivannäköä, ryhmätyötaitoja ja itsesäätelykykyä (Hernandez 2012, 804–812). Olennaista on osallistua yritystilaisuuksiin avoimella ja uteliaalla mielellä ja luottaa siihen, että omasta osaamisestaan jakamalla ei menetä mitään. Jokainen vertaisoppimistilanteeseen osallistuva voi omalla toiminnallaan edesauttaa turvallisen ilmapiirin rakentumista.

Ratkaisevaa vertaisoppimisen onnistumiselle ovat osapuolten yhteistyö- ja vuorovaikutustaidot, eli kyky tasavertaiseen ja eri näkökulmia arvostavaan keskusteluun. Näitä taitoja voi harjoittaa sekä yksilö- että organisaatiotasolla. Yritys hyötyy vertaisoppimisesta, jos siellä kyetään kannustamaan työntekijöitä verkostoissa toimimiseen ja luodaan paikkoja ja aikaa vertaisten keskusteluille. Tutkimukset osoittavat, että välitön vuorovaikutus, vastavuoroisuus ja osallistujien tavoitteellisuus ovat keskeisiä tekijöitä oppimisessa. Vastavuoroisuus ja kyky ottaa vastaan erilaisia näkökulmia vaikuttavat myös osallistujien motivaatioon (Thompson & Fine, 1999, 278–302).

Parvessa on parempi uida tuntemattomille vesille

Yrittäjien välinen vertaisoppiminen ei ainoastaan tarjoa mahdollisuutta oppia toisilta vaan avaa myös näkyjä uudelle liiketoiminnalle. Yhteistyö muiden yrittäjien kanssa edistää yksilöllistä menestystä samalla kun se tuottaa hyötyä koko toimijoista koostuvalle ekosysteemille. Osaamisten ja voimia yhdistäminen ekosysteemissä synnyttää uusia ideoita, teknologioita ja ratkaisuja, vahvistaen näin laajemman joukon osaamista ja kehittäen yhteistä tarjontaa. Tämä mahdollistaa laajemman lisäarvon tarjoamisen sidosryhmille ja yhteiskunnalle (Kasvuekosysteemit elinkeino- ja innovaatiopolitiikan välineenä).

Erityisesti mikroyrittäjille ja pienyrityksille vertaisoppiminen voi tuoda tarvittavaa lisävoimaa yritystoimintaan. Se voi olla ratkaiseva keino hankkia tarvittavaa osaamista silloin kun perinteiset koulutusmahdollisuudet ovat rajalliset. Yrittäjien verkostot ja vertaisoppimisen mahdollisuudet tarjoavat merkittävän tuen ketterälle oppimiselle. Pienissä yrityksissä, joissa resurssit koulutukseen ovat usein rajalliset, vertaisoppiminen voi avata tien uuden toimintatavan omaksumiselle ja liiketoiminnan kehittämiselle. On keskeistä, että yrittäjät ja sidosryhmät tunnistavat vertaisoppimisen voiman ja luovat mahdollisuuksia sen toteutumiseen. Tulevaisuuden menestyvät yritykset ja yritysverkostot ovat niitä, jotka kykenevät oppimaan nopeasti ja sopeutumaan jatkuvasti muuttuvaan liiketoimintaympäristöön.

Lue lisää

Yrittäjän vertaisoppimiseen voi tutustua julkaisusta Yrittäjän vertaisoppiminen – miksi ja miten oppia verkostoissa? Aiheeseen liittyen tehtiin myös podcasteja, joissa keskustellaan yrittäjien kanssa vertaisoppimisesta.

Myrsky – Yritysten muutoskyvykkyys, vihreä siirtymä ja digitalisaatio Länsi-Suomessa

Myrsky – Yritysten muutoskyvykkyys, vihreä siirtymä ja digitalisaatio Länsi-Suomessa -hankkeen tavoitteena oli tukea yrityksiä koronapandemian aiheuttamasta kriisistä toipumisessa. Jamk oli mukana Myrsky-projektissa tuottamassa ammattikorkeakoulujen verkostoyhteistyönä muun muassa mikro-opintoja ja muita verkkosisältöjä yrittäjien osaamisen kehittämiseen työarjen lomassa. Mikro-opinnoilla ja palveluilla parannettiin yritysten ja niiden henkilöstön valmiuksia muutosten hyödyntämiseen sekä edistettiin osaamisen kerryttämistä. Myrsky-projekti oli osa valtakunnallista hankekokonaisuutta, jonka rahoitus saatiin Euroopan sosiaalirahaston REACT-EU-määrärahoista osana Euroopan unionin covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia. Hanke toteutettiin ajalla 1.11.2022–31.12.2023.

Lue lisää Avautuu uuteen välilehteen
EU ESR 2014-2020 logo
Vipuvoimaa EU:lta 2014-2020 logo
Graafiset portaat ja teksti Yritysten muutoskumppanina