Erityissosiaaliohjauksen (YAMK) -koulutusta tarjotaan tällä hetkellä Jyväskylän ammattikorkeakoulussa sekä Turun ammattikorkeakoulussa. Jamkissa on järjestetty erityissosiaaliohjauksen YAMK-koulutusta (90 op) syksystä 2023 lähtien. Tarve sosiaalialan omalle YAMK-tutkinnolle syntyi useista keskusteluista työelämän kanssa, jossa nähtiin voimakas tarve sosiaalialan asiantuntijuuden vahvistamiselle ja erityiskysymyksiin paneutumiselle. Turussa erityissosiaaliohjauksen koulutusta on järjestetty vuodesta 2020 lähtien. Ennen erityssosiaaliohjauksen koulutusta, vuodesta 2007 järjestettiin ilman suuntautumisvaihtoehtoa koulutusta sosiaali- ja terveysalan ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon tutkintonimikkeellä sosionomi (YAMK), jonka laajuus oli 90 opintopistettä (op). Turussa valmistuneita erityissosiaaliohjaajia on vuodesta 2020 vuoteen 2024 loppuun mennessä 51. Jyväskylän ammattikorkeakoulusta ei vielä ole valmistunut opiskelijoita erityissosiaaliohjaaja YAMK-tutkinnosta, mutta useiden opiskelijoiden odotetaan valmistuvan vielä tämän vuoden aikana.
Yhteinen webinaari tulevaisuuden työelämätarpeiden tarkastelussa
Olemme rakentaneet kumppanuutta Jamkin ja Turun AMKin erityissosiaaliohjauksen opiskelijoiden kanssa syksystä 2023 alkaen. Erityissosiaaliohjauksen opiskelijoiden yhteen saaminen vaikutti tärkeältä ensinnäkin siksi, että opiskeltava tutkinto on vielä melko tuore ja toiseksi erityissosiaaliohjaajien tehtävänkuvat eri työpaikoilla ovat osin jäsentymättömät (ks. esim. Helminen 2022). Halusimme saattaa opiskelijat yhteen pohtimaan opinnoissa kertyvää osaamista ja tulevaa rooliaan työelämässä sekä pohtimaan tulevaisuuden työelämätarpeita. Tätä tavoitetta tukee myös opetussuunnitelmamme. Jamkin erityissosiaaliohjauksen opetussuunnitelmassa 2024–2025 (Jyväskylän ammattikorkeakoulu n.d.) todetaan, että opiskelija hankkii valmiuksia yhteiskehittämiseen sekä kumppanuuksien rakentamiseen uudistuvissa ja muuttuvissa sosiaali- ja terveysalan rakenteissa. Turun ammattikorkeakoulun erityissosiaaliohjauksen opetussuunnitelman kuvauksessa 2024–2025 (Turun ammattikorkeakoulu n.d.) puolestaan todetaan, miten koulutus painottaa monialaista yhteistyötä ja integratiivisten palveluiden kehittämistä, asiakaslähtöisyyttä ja sosiaalista hyvinvointia.
Syksyisin webinaarina toteutettu iltapäivä kokoaa molempien ammattikorkeakoulujen opiskelijat yhteen tulevaisuuden teemojen äärelle. Yhteinen opetuskertamme on rakentunut sosiaalialan digitalisaatioaiheen ympärille. Digitalisaatio on merkittävästi parantanut Suomen sosiaali- ja terveysalan palveluiden saavutettavuutta, tehokkuutta ja asiakasturvallisuutta (Kivistö, 2017). Se on myös osaltaan muuttanut sekä yhteiskunnan että kansalaisten arvomaailmaa. Lisäksi digitalisaatio on poliittinen ilmiö, ja nykyisen politiikan seurauksena hyvinvointivaltio vaikuttaa yhä enemmän muuttuvan virtuaaliseksi. Siksi sosiaalialan ammattilaisten tehtävänä ja velvollisuutena digitalisaation myötä on toimia erityisesti niiden kansalaisten tukena, jotka ovat vaarassa jäädä syrjään. Digitalisaatio-osaamisen kehittäminen on tärkeää, sillä digitaaliset palvelut ovat yhä keskeisempiä sosiaalipalveluiden saavutettavuudessa, asiakastyössä ja tiedonhallinnassa. Digiosaaminen mahdollistaa tehokkaan sähköisten järjestelmien, kuten asiakastietojärjestelmien ja etäpalveluiden käytön, mikä parantaa palveluiden saatavuutta ja asiakaslähtöisyyttä (Kivistö 2017).
Opiskelijat keskustelevat ja jakavat osaamistaan sekä kokemuksiaan toisilleen neljän eri digitalisaatioon liittyvän teeman kautta. Teemat ovat olleet: 1) Palvelurakenteen murros – digitalisaatio, digipalvelu ja lähipalvelut, 2) Eettisyys, asiakkaan näkökulma, digitaalinen rohkeus vs. digitaalinen syrjäytyneisyys, 3) Ammattilaisen näkökulma, erityissosiaaliohjausosaaminen, mitä osaamista edellyttää sekä 4) Ennakoiva kehittäminen, uudet tehtävät, sote-tehtäväalueiden rajapinnat. Tavoitteenamme on ollut luoda kumppanuutta, ennen kaikkea opiskelijoiden välillä, mutta myös opettajien kesken saaden uusia oivalluksia ja ideoita yhteistyön ja opetuksen kehittämiseen ja toteuttamiseen. Yhteisten teemojen äärellä opiskelijat pääsevät keskustelemaan ajankohtaisista ja tulevaisuuteen tähtäävistä aiheista pohtien samalla omaa rooliaan sote-kentällä.
Digitalisaatio jatkossakin yhteisen opetuksen ytimessä
Yhteistyötä opetuksessa on tarkoitus syventää edelleen. Suunnitelmissa on muun muassa digitaalisen palveluohjauksen teema, joka on nyt ja tulevaisuudessa hyvin tärkeä osa sosiaalialan työtä. Sosiaalialan ammatillisen työn kehittyminen kytkeytyy kiinteästi yhteiskunnalliseen kehitykseen. Siksi toimintaympäristön muutos, digitalisaatio ja väestön monikulttuuristuminen luovat haasteita alan koulutukselle ja sosiaalialan työhön. (Kinos, 2020.)
Me opettajat näemme, miten tärkeää on vahvistaa verkostomaista työskentelyä ja opetusta sekä tukea opiskelijoita monialaisessa ja digitaalisessa työympäristössä. Tämän päivän sosiaalialan työ on yhä monimutkaisempaa ja edellyttää yhteistyötä ja luovia ratkaisuja. Erityissosiaaliohjaajien kasvava joukko voi tukea vaativassa asiakastyössä esimerkiksi sosiaalityöntekijöitä, joiden saatavuus on tällä hetkellä paikoin erityisen heikko. Panostamme opiskelijoidemme työssä tarvittavaan verkostotyöhön sekä kehittämisosaamiseen. Tämä luo myös työn veto- ja pitovoimaisuutta.