Urheilulla on tärkeä rooli kasvatuksen ja sosiaalisten suhteiden edistäjänä ja se antaa mahdollisuuksia motoriseen kehitykseen (Koski & Mäenpää 2018). Siksi onkin hienoa havaita, että yli 60 prosenttia suomalaisista lapsista ja nuorista urheilee urheiluseuroissa (Blomqvist ym. 2019). Valitettavasti urheiluun liittyy paljon fyysisiä vammoja ja jopa puolet vammoista tapahtuu urheiluseuratoiminnassa (Parkkari ym. 2019). Eniten urheiluvammoja vaikuttaa tapahtuvan jalkapallossa, jääkiekossa ja salibandyssa (Parkkari ym. 2016).
Suomen Olympiakomitean julkaisemassa tutkimuksessa todettiin, että 8–11-vuotiaiden urheilevien lasten ikäryhmässä olisi erityisen tärkeää kehittää yleisiä motorisia taitoja, ei pelkästään urheilutaitoja. Tutkimuksen mukaan varsinaisten urheiluharjoitusten rinnalla on tärkeää lisätä oheisharjoitusten määrää. Tutkimuksen mukaan 12–15-vuotiailla puolestaan on tärkeää lisätä harjoittelua yleisesti, sillä tässä ikäryhmässä fyysinen aktiivisuus vähenee merkittävästi (Urheilevien lasten ja nuorten fyysismotorinen harjoittelu 2008).
Yhteiskehittämällä kohti yhteistä päämäärää
Treenitila Killeri -hanke käynnistyi Killerin alueella harjoittelevien urheiluseurojen ja erityisesti näiden seurojen junioriurheilijoiden tarpeiden vuoksi. He tarvitsivat tilaa ja laatua oheisharjoitteluun (Paasu-Hynynen 2020). Osana Training Room -hanketta haluttiin laajentaa kehitettyjen toimintamallien hyödyntämistä ja sen vuoksi startattiin Training Room Killerin rakentaminen, sekä siihen liittyvä jatkohanke, Treenitila Killeri.
Training Room Killeri on yhdistetty paikka ja konsepti, joka on luotu vanhaan, tyhjään raviradan katsomoon. Training Room Killeri palvelee alueen juniorijoukkueiden oheisharjoittelutilana harjoittelun laadun parantamiseksi ja urheiluvammojen ehkäisemiseksi. Siinä hyödynnetään Training Room -hankkeessa huippu-urheilijoille kehitettyjä konsepteja.
Tila on kehitetty vanhasta tyhjästä rakennuksesta kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Tilan varusteet ovat suurelta osin kierrätettyjä, ja tila on kehitetty mahdollisimman pienin kustannuksin, jotta siellä tapahtuva toiminta olisi mahdollisimman kustannustehokasta ja lajin harrastajille edullista.
Osana hankkeita urheiluseurat, valmentajat ja urheilijat osallistuivat harjoittelutilan kehittämiseen sekä tilassa tapahtuvan toiminnan ideointiin. Urheilun oheisharjoittelun kehittämisen tueksi järjestettyjen urheilijapilottien tavoitteena oli tilan kehittämisen lisäksi lisätä lajin harjoittelua tukevien ominaisuuksien kehittämistä sekä harjoittelun laatua. Tulevaisuudessa sekä tila että sen tarjoamat toimintamahdollisuudet kehittyvät yhdessä urheiluseurojen, urheilijoiden ja valmentajien kanssa.
Vanhasta kohti uutta ja pysyvää
Training Room Killeri tarjoaa turvalliset oheisharjoitusolosuhteet ympäri vuoden. Tilamuutoksen ohella on selvitetty toimenpiteitä, joita tarvitaan vanhan, käyttämättömän rakennuksen muuttamiseksi liikuntatilaksi. Eri urheilulajeja harrastavat seurat on saatettu yhteen kehittämään yhteistoiminnallisia toimintamalleja ja toimivaa liikuntatilaa. Suomessa on paljon liikuntaympäristöjä, joissa ei ole erillistä oheisharjoittelumahdollisuutta. Hankkeen kautta on saatu käsitys siitä, miten olemassa olevia tiloja voidaan innovatiivisesti muuntaa liikuntakäyttöön ja esimerkiksi oheisharjoittelutiloiksi. Hankkeessa muotoiltu ”Liikuntatilan perustamisohje” kuvaa käytännön tasolla miten muutos näissä hankkeissa onnistui. Ohjeessa hyödynnettiin Oulun seudulla tehtyä vastaavankaltaista prosessikuvausta (Tammilehto 2021). Kyseisen prosessikuvauksen olemassa oleva tieto auttoi hahmottamaan, millaisia elementtejä rakennuksen uudelleen käytön suunnittelussa tulee huomioida.
Treenitila Killeri -hankkeessa tehdyssä perustamisohjeessa on huomioitu esimerkiksi, millaisia lupia ja ilmoituksia liikuntatilan perustamiseksi vaaditaan, millaisia yleisiä ohjeita on hyvä huomioida, miten sisäilman riittävyys liikkumiseen varmistetaan, millaisia asiakaskäytössä olevien tilojen tulee olla ja mitä lainsäädännöllisiä ohjeita on hyvä tiedostaa. Ohjeistuksessa on kuvattu, miten kyseiset toimet Treenitila Killeri -hankkeessa käytännössä toteutettiin, esimerkiksi miten tilaan saatiin harjoitteluun sopivat materiaalit ja miten käytännössä tilan siivous toteutetaan kustannustehokkaasti.
Lue lisää: Liikuntatilan perustamisohje