Arena Public
Nainen kirjoittaa tietokoneella, kuvan päällä graafisia symboleja

Kuva: Adobe Stock

Onnistumisen edellytyksiä tekoälyn käyttöönottoon pk-yrityksissä

Teknologia ja teollisuus

Tekoäly on valtava mahdollisuus valmistavan teollisuuden pk-yrityksille. Sen avulla voi esimerkiksi optimoida tuotannon prosesseja, parantaa laatua, asiakaskokemusta ja kilpailukykyä.

Tekoäly on yksi valmistavan teollisuuden kilpailukyvyn vauhdittajista, mutta osaaminen sen hyödyntämiseen on vielä puutteellista (Työ- ja elinkeinoministeriö, 2021). Yrityksissä saattaa olla jonkinlainen yleiskäsitys tekoälyn hyödyistä, mutta osaaminen on usein vielä kovin pinnallista. Monelta yritykseltä puuttuu kyvykkyys ostaa tekoälyä tai esimerkiksi arvioida palveluntarjoajien tarjouksia. Monet saattavat luulla, että tekoälyn käyttöönottaminen vaatii miljoonien investointeja. Näin ei aina ole vaan joskus ratkaisuksi voi löytyä valmis sovellus, jonka hinta voi yllättää positiivisesti. (Koskinen, 2023.)

Tähän artikkeliin on koottu onnistumisen edellytyksiä tekoälyn käyttöönottoon pk-yrityksille. Ajatukset perustuvat kokemuksiin aiADDVA-projektista, jossa loimme ja toteutimme Keski-Suomen alueen valmistavan teollisuuden pk-yrityksille suunnatun tekoälyn valmennusohjelman (2021–2023).

Yhteinen tahtotila luo pohjan kehittämiselle

Kun yritys ottaa ensiaskeliaan tekoälyn haltuunotossa, avainasemassa on yhteinen tahtotila tekoälyosaamisen kehittämiseen ja käyttöön. Sisäinen sitoutuminen, keskustelu ja yhteistyö ovat onnistumisen edellytyksenä. Tekoälyn hyödyntäminen ei ole vain tekninen hanke, vaan se vaatii yrityksen eri tahojen sitoutumista ja yhteistyötä. Johto ja eri alojen asiantuntijat pitää olla mukana keskustelussa, jossa luodaan yhteinen tahtotila tekoälyn mahdollisuuksien tutkimiseen ja liiketoiminnan kehittämiseen.

Ymmärrys tekoälystä avaa näkymiä sen hyödyntämiseen

Tekoälyn hyödyntäminen edellyttää perustiedon hankkimista tekoälyn mahdollisuuksista, rajoitteista ja vaatimuksista. Jotta voi ymmärtää, miten tekoälyä voisi hyödyntää omassa yritystoiminnassa, on tunnettava tekoälyn peruslähtökohtia ja sovelluskohteita. Osaamisen kehittämistä tarvitaan usein sekä johdon että tekijöiden tasolla. Johdolle riittää yleistason ymmärrys tekoälystä, sen mahdollisuuksista ja sovelluskohteista. Tekijätaso puolestaan hyötyy myös konkreettisista koodausmalleista ja esimerkeistä.

Kun ymmärrys tekoälystä kasvaa, on mahdollista myös realistisesti arvioida tekoälyn käyttöönoton kustannuksia. Kustannukset riippuvat siitä, miten sitä hyödynnetään. Joskus riittää valmis tekoälysovellus tai -palvelu, joskus tarvitaan räätälöity ratkaisu.

Osaamisen kehittämisen tukena voi toimia esimerkiksi aiADDVA-projektissa tuotettu tekoälyn verkkokurssi, joka on avoin ja vapaasti opiskeltavissa.

Tarve luo tavoitteen

Kun yrityksellä on riittävä ymmärrys tekoälyn mahdollisuuksista ja sovelluskohteista, seuraava askel on tunnistaa, mihin tarpeeseen tekoälyä tarvitaan omassa yrityksessä. Valitaan kehittämisen kohteet ja asetetaan tavoitteet, jotka ovat realistisia, mitattavia ja liiketoiminnan kannalta merkityksellisiä. Tätä varten voidaan luoda proof of concept ja kokeilla tekoälyn toimivuutta pienessä mittakaavassa.

Laadukas data on tekoälyn onnistumisen perusta

Tekoäly tarvitsee dataa oppiakseen ja toimiakseen. Usein yrityksissä on jo olemassa dataa, jota tekoälyssä voidaan hyödyntää. Data voi olla esimerkiksi kuvia, sensoridataa, aikaleimoja tai lämpötiloja. Datan laadulla on suuri merkitys tekoälysovelluksen onnistumiseen. Datan soveltuvuutta tekoälyn hyödyntämiseen on tärkeä selvittää ja pyrkiä tarvittaessa parantamaan.

Oman osaamisen rajat ja yhteistyön mahdollisuudet

On tärkeää tunnistaa, mihin oman yrityksen osaaminen, aika ja voimavarat riittävät, ja missä kohtaa on järkevää harkita ulkopuolisten tekoälypalveluiden tai -sovellusten käyttöä. Kun yrityksellä on riittävä ymmärrys tekoälyn mahdollisuuksista ja menetelmistä sekä määritelty sovelluskohde, on helpompi käydä keskustelua palveluntarjoajien kanssa. Neuvottelu on helpompaa, kun on käsitys tekoälyn mahdollisuuksista, rajoitteista, omista tarpeista ja siitä, mitä oikeastaan haluaa ostaa.

Myös verkostoituminen ja yhteistyö muiden yritysten, palveluntarjoajien ja oppilaitosten kanssa usein kannattaa. Vertaisverkosto on hyvä tapa vahvistaa omaa ja yrityksen osaamispääomaa. Korkeakoulujen kehittämisprojektit, opinnäytetyöt ja gradut tarjoavat mahdollisuuden niin osaamisen kuin toiminnankin kehittämiseen. Eri toimijoihin kannattaa ottaa rohkeasti ja aktiivisesti yhteyttä.

Tekoäly on kilpailutekijä

Tekoäly voi tuoda pk-yrityksille tehokkuutta, kilpailuetua ja uusia mahdollisuuksia liiketoiminnan kehittämisessä. Tekoäly ei ole enää tulevaisuuden visio, vaan nykyhetken todellisuus. Tekoäly on must have, kuten eräs valmennukseen osallistuneen yrityksen osallistuja totesi. Ilman sitä yritys ei säily kilpailukykyisenä tulevaisuudessa. Valmistavan teollisuuden pk-yritykset voivat hyötyä tekoälystä monin tavoin, jos ne ovat valmiita ottamaan sen haltuun. Toivottavasti tämä artikkeli antoi sinulle vinkkejä ja virikkeitä siihen, mistä lähteä liikkeelle tekoälyn hyödyntämisessä.

Tutustu tarkemmin

aiAddva – tekoälystä lisäarvoa

aiADDVA – Adding value by Artificial Intelligence -projekti toteutettiin Euroopan sosiaalirahaston (ESR) tuella 6.9.2021–31.10.2023. Erityisesti Keski-Suomen valmistavan teollisuuden pk-yrityksille kohdennetusta tekoälyvalmennuksesta vastasivat Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja Jyväskylän yliopisto. Tekoälyvalmennus tarjosi käytännön tietoa tekoälyn mahdollisuuksista sekä sen rajoituksista. Tärkeä osa valmennusta oli osallistujien parempi ymmärrys menetelmistä, joilla tekoälyä voidaan soveltaa omassa yrityksessä ja työssä.

aiADDVA-projekti kuuluu ADDVA – Lisäarvoa uudistuvalla teollisuudella -kokonaisuuteen. Projekti liittyy myös Jyväskylän kaupungin ja TEM:n väliseen ekosysteemisopimukseen, jossa tavoitteena on rakentaa alueelle TKI-ympäristö uudistuvan teollisuuden tarpeisiin.

Lue lisää Avautuu uuteen välilehteen
EU ESR 2014-2020 logo
Vipuvoimaa EU:lta 2014-2020 logo
Jyväskylän yliopiston logo