Valtion liikuntaneuvoston blogisarjan artikkelissa esitettiin tammikuussa 2024 väite, että suomalaiset lapset lopettaisivat urheiluseuratoiminnan keskimäärin 11-vuotiaana (Backlund, 2024). Luku on hämmästyttävä. Onneksi kyseessä on väärinkäsitys. Väittämä pohjautuu Lasten ja nuorten liikuntakäyttäytyminen Suomessa (LIITU) -tutkimukseen, jonka viimeisimmässä versiossa tosiaan todetaan, että ”vastaajat olivat lopettaneet urheiluseurassa harrastamisen keskimäärin 11-vuotiaana.” (Blomqvist, Mononen, Koski & Kokko 2023, s. 89.) Kyseistä lausetta edeltävästä virkkeestä käy ilmi, että tässä tarkoitetaan kuitenkin vain niiden 9–15-vuotiaiden vastaajien keskimääräistä seuraharrastamisen lopettamisikää, jotka olivat päättäneet harrastamisen kyselyhetkeen mennessä. Suurin osa lapsista ei ollut lopettanut, osa ei vielä aloittanutkaan.
Urheiluseuraharrastuksen lopettaneiden lasten keskimääräinen lopettamisikä riippuu lähinnä siitä, minkä ikäisiltä kysytään. 15-vuotiailta kysyttäessä lopettamisikä on väkisinkin alle 15, ja 9-vuotiailta kysyttäessä lopettamisikä on väistämättä alle 9 vuoden. Keskiarvo vieläpä eri-ikäisisiltä saaduista lopettamisikävastauksista ei ehkä olekaan tunnuslukuna kovin hyödyllinen. Jos esimerkiksi nykyistä useamman urheiluseurassa 15-vuotiaana mukana olevan harrastaminen olisikin päättynyt jo 14-vuotiaana, tunnusluku paradoksaalisesti olisi parantunut, vaikka tilanne oikeasti olisi huonontunut.
Puolet harrastamisen aloittaneista mukana vielä 15-vuotiaana
Lasten ja nuorten liikuntakäyttäytyminen Suomessa – LIITU-tutkimuksen tuloksia 2022 -raportista selviää (kuvio 1), että 15-vuotiaista vastaajista 34 prosenttia kertoi vastaushetkellä edelleen harrastavansa liikuntaa tai urheilua seurassa säännöllisesti ja aktiivisesti, 8 prosenttia silloin tällöin ja 38 prosenttia oli lopettanut. Se tarkoittaa, että yli puolet urheiluseuraharrastamisen koskaan aloittaneista oli ainakin oman kertomansa mukaan seuraharrastuksessa mukana 15-vuotiaana. Tästä joukosta moni jatkaa vielä, osa aikuisiässäkin, ja seuraharrastamisen päättämisiän keskiarvoksi tulee lopulta aika korkea. Luku voidaan laskea sitten kun nykynuorista kaikki vuosikymmenten kuluttua ovat lopettaneet harrastamisen.
Keskimääräistä lopettamisikää havainnollisempaa on seurata, miten suuri osa joko koko ikäluokasta tai erityisesti urheiluseuraharrastuksen aloittaneista missäkin vaiheessa vielä on mukana. Jo Liitu-aineistolla voidaan sanoa, että urheiluseuraharrastuksen lapsena aloittaneista enemmistö kertoo jatkavansa vielä 15-vuotiaana joko säännöllisesti tai silloin tällöin. Jos yhteiskunnan, kasvattajien ja urheiluliikkeen tavoitteena katsotaan olevan liikunnallisen elämäntavan ylläpitäminen urheiluseuratoimintaan osallistumalla mahdollisimman pitkään, niin siinä on Suomessa onnistuttu selvästi paremmin kuin mitä puhe keskimäärin 11-vuotiaana lopettamisesta antaa ymmärtää.