Arena Public
Mies ja nainen luonnossa, joiden reppuselässä on lapsi.

Kuva: Adobe Stock

Ryhmämuotoista perheiden liikuntaneuvontaa liikuntapalveluiden ja seurakunnan yhteistyönä Imatralla

Terveys ja hyvinvointi

Imatralla on kehitetty ainutlaatuinen ryhmämuotoinen perheliikuntaneuvonta, joka on syntynyt kaupungin liikuntapalveluiden ja seurakunnan välisestä yhteistyöstä. Toimivan yhteistyön kautta perheiden liikuntaneuvonta on nykyisin vakiintunut palvelu.


Imatralla lapsiperheille ei ollut aiemmin tarjolla liikuntaneuvontaa. Idea lähti liikkeelle huhtikuussa 2022 pidetyssä Liikkuva perhe -työpajassa, jossa oli mukana Imatran kaupungin liikuntapalveluiden, varhaiskasvatuksen, seurakunnan ja järjestöjen edustajia. Liikkuva perhe -työpajoissa eri toimijat pääsevät yhdessä tarkastelemaan oman kuntansa tilannetta ja kehittämisen paikkoja perheliikunnan osalta. (Kiinnostaisiko kuntakohtainen Liikkuva perhe -työpaja?, 2024.) Työpajassa syntyi idea ryhmämuotoisen perheliikuntaneuvonnan kokeilemisesta seurakunnan perhekahvilan yhteydessä.

Seurakunnassa nähtiin perheiden liikuntatottumuksiin vaikuttaminen ja yhteistyö liikunnan edistämiseksi tärkeänä. Kaupungin liikuntapalveluille ja seurakunnalle tuntui luontevalta sopia yhteisesti liikuntaneuvonnan käytänteistä ja toimintatavoista. Perhekahvilat tarjoavat väylän tavoittaa perheitä, ja seurakunnan tilat mahdollistavat neuvonnan järjestämisen.

Vertaistukea tarjoava palveluketju

Perheliikuntaneuvonnassa terveytensä kannalta liian vähän liikkuvat perheet tunnistetaan ja liikkuminen otetaan puheeksi seurakunnan varhaiskasvatus- ja perhetyössä. Lastenohjaajat ohjaavat perheet ryhmämuotoiseen perheliikuntaneuvontaan, jonka toteutuksesta vastaa kaupungin liikuntapalvelut (kuvio 1).

Ryhmämuotoisen perheliikuntaneuvonnan palveluketjukuvaus Imatran seurakunnan ja Imatran kaupungin liikuntapalveluiden välillä.
Kuvio 1. Ryhmämuotoisen perheliikuntaneuvonnan palveluketjukuvaus Imatran seurakunnan ja Imatran kaupungin liikuntapalveluiden välillä (Seppänen 2023).

Liikuntaneuvontaa toteutetaan seurakunnan perhetoiminnan yhteydessä. Seurakunnan lastenohjaajat liikuttavat ja leikittävät lapsia sillä aikaa, kun huoltajat keskustelevat liikkumisesta liikuntaneuvojan kanssa. Tavoitteena on tukea perheitä omaehtoisen ja/tai ohjatun liikunnan pariin.

Ryhmämuotoinen perheliikuntaneuvonta tarjoaa vertaistukea samassa elämäntilanteessa oleville. Toiminnassa mukana olevat perheet ovat valmiiksi ryhmäytyneet seurakunnan perhekahvilatoiminnassa, joten ryhmädynamiikka toimii luonnostaan ja ryhmässä vallitsee luottamus.

Liikettä arkeen arvopohdintojen kautta

Ryhmämuotoinen perheliikuntaprosessi sisältää viisi viikoittaista ryhmätapaamista ja yhden seurantatapaamisen. Tapaamisissa käsitellään muun muassa arvojen mukaista elämää, liikkumisen esteitä, tietoista syömistä ja uniterveyttä. Lisäksi perheiden kanssa rakennetaan liikkumissuunnitelmat ja pohditaan yhdessä, miten liikkumista voisi jatkossa sisällyttää useammin arkeen erilaisissa ohjatuissa ryhmissä tai omaehtoisesti. Neuvonnan asiakkaille voidaan myös myöntää BMI- ja erityisliikuntakortteja, jotka mahdollistavat edulliset käynnit kaupungin uimahallissa ja kuntosalilla (Liikuntaneuvonnan asiakastarina BMI-kortin käytöstä, 2024).

Tapaamisten sisältö koostuu pääosin Liikettä arkeen -malli ryhmämuotoisen liikuntaneuvonnan toteuttaminen -oppaan harjoitteista (Liikettä arkeen. Malli ryhmämuotoisen liikuntaneuvonnan toteuttamiseen 2018) sekä Neuvokas perhe -sivuston harjoitteista, kuten Meidän perheen tähti (Meidän perheen tähti, 2020) ja Lapsen liikkumisen tähti (Lapsen liikkumisen tähti, 2023). Liikettä arkeen -malli pohjautuu arvo- ja hyväksyntäpohjaiseen lähestymistapaan, jossa tavoitteet sidotaan osaksi itselle merkityksellisiä asioita ja arvoja (Kangasniemi & Kauravaara, 2016). Kun perheet pääsevät pohtimaan arkeaan itselle merkityksellisten asioiden ja arvojen kautta, voi esimerkiksi liikunnan lisääminen osaksi perheen arkea näyttäytyäkin mahdollisena tulevaisuuskuvana.

Liikuntaneuvontaa siellä, missä perheet jo ovat

Liikuntaneuvonnan parissa työskentelevät ammattilaiset ovat nostaneet esille haasteen perheiden tavoittamisesta ja sitoutumisesta neuvontaan. Perheet saadaan helpommin mukaan liikunnallisiin tapahtumiin, kuin prosessimuotoiseen liikuntaneuvontaan. Tämän vuoksi perheiden liikuntaneuvonnasta on käytössä useita eri nimiä, joilla kunnat pyrkivät tekemään palvelusta houkuttelevan.

Perheiden sitoutumista neuvontaan haastaa kiireinen arki. Jo ennestään täynnä olevista kalentereista ja metatyön täyttämästä arjesta on haastava löytää aikaa, jolloin koko perhe pysähtyisi yhdessä keskustelemaan liikuntaneuvojan kanssa. Ryhmämuotoisessa liikuntaneuvonnassa pitäisi vielä sovittaa yhteen usean perheen aikataulut.

Imatralla keksittiin ratkaisu. Liikuntaneuvonta vietiin sinne, missä perheet jo valmiiksi olivat. Oivallus yhteistyöstä liikuntapalveluiden ja seurakuntien perhekerhojen kesken synnytti uuden tavan tukea perheiden liikunnallista elämäntapaa. Imatran seurakunta on Liikkuva seurakunta, mikä näkyy sen toiminnassa ja toimintatavoissa. Seurakunnat ovat potentiaalinen kumppani perheiden liikuntaneuvonnan kehittämisessä. Seurakuntien kiinnostuksesta liikkuvampaan elämäntapaan kertoo jo pitkään toteutettu Liikkuva seurakunta -toimintamalli, jonka avulla liikettä voidaan seurakunnissa tehdä näkyväksi ja lisätä. (Liikkuva seurakunta, 2024.)

Uudet ja erilaiset kumppanuudet ovat liikuntaneuvonnan mahdollisuus. Liikkumiseen tukea tarvitsevat perheet voidaan tavoittaa ja tunnistaa hyvinvointialueiden, kuntien, kolmannen sektorin ja seurakuntien tuottamissa perheille suunnatuissa palveluissa (Tuunanen & Koivuniemi, 2024). Paljon ovia on vielä avaamatta. Järjestöjen erilaisille perheille suunnattu toiminta, kuntien säännöllisesti toteutettavat perhepeuhut, varhaiskasvatus, neuvolatoiminta, yksityisten palveluntarjoajien toiminta, perhekeskusten tilat ja vertaisryhmät. Tavoittamisen paikkoja löytyy varmasti jokaisesta kunnasta.

Perheiden liikuntaneuvonta on kehittyvä palvelu ja mielenkiinnolla seuraamme millaisia keinoja ja toimintamalleja liikkumisen edistäjät keksivät. Rohkeat ja erilaiset yhteistyön avaukset tuottavat uusia hienoja toimintamalleja, kuten Imatra meille todisti.

Lisätietoja: